Медицинска група ВиниВинсент

Над 15 години искуство во меѓународната трговија на големо

Префериран добавувач од владите во многу земји низ светот

Техн.Споделување |Предности и недостатоци на 4 типа медицински стерилизатори за воздух?

Медицинскиот воздушен стерилизатор е само општ термин за систем, и може да се подели на озон, ултравиолетови, плазма, фотокаталитички медицински стерилизатор на воздух, и предности и недостатоци, каков вид медицински стерилизатор за воздух да се избере треба да се одлучи според фактичката ситуација, Следниве ние Ајде да ги погледнеме предностите и недостатоците на овие 4 средства за дезинфекција на воздухот.
1. Озон, предности: Озонската дезинфекција е традиционален метод, со силна пропустливост, темелна стерилизација, без остатоци, стерилизација со широк спектар и може да убие Escherichia coli, Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa.Многу уреди за дезинфекција користат озонски гас, како што се озонски стерилизатор на единицата за кревет, стерилизатор за озон и медицински стерилизатор за озон.
Недостатоци: Озонот има лут мирис, кој е штетен за човечкото тело.Прекумерната адсорпција може да предизвика емфизем или дури и смрт.Не може да коегзистира со луѓето и машините.Има високо оксидирачко својство и силна корозивност и лесно може да предизвика корозија на внатрешна метална опрема по долготрајна употреба.
2. Ултравиолетови зраци, предности: ултравиолетова дезинфекција е широко користена во дезинфекција на воздухот.Ги има предностите на практичноста, безбедноста, нема резидуална токсичност и нема загадување на животната средина.Има широк спектар.Нејзини репрезентативни производи: циркулирачка машина за дезинфекција на воздух со ултравиолетови зраци, како што е Медицинскиот воздушен стерилизатор може да се стерилизира со коегзистенција на човек и машина, нема ефект врз луѓето, е удобен и безбеден за стерилизирање, а исто така е најисплатливиот производ меѓу тековни воздушни стерилизатори.
Недостаток: треба редовно да се заменува светилката
3. Плазма,
Предности: Стерилизацијата е брза и темелна, а чистотата на воздухот достигнува 300.000 степени (ISO9 стандард).Нејзините репрезентативни производи: плазма стерилизатори за воздух, плазма стерилизатори се многу еколошки и безопасни за медицинскиот персонал и пациентите.Нема да произведува ултравиолетови зраци, озон и да избегне секундарно загадување на животната средина.
Недостатоци: висока цена, проблематично чистење, потребни се професионални реквизити за чистење и одржување.
4. Фотокатализа
Предности: Фотокатализаторот одржливо го прочистува воздухот, вклучувајќи го и отстранувањето на органското и биолошкото загадување.
Недостатоци: 1. Фотокатализаторот има силни оксидирачки својства и има одредено корозивно дејство на метални материјали, ткаенини, кожа, итн.ер, итн.

1


Време на објавување: 20.06.2022